Marco's groente en fruit - Tokos als erfgoed van Amsterdam deel 3

Vanuit de Centrale Markt stroomt al generaties lang het voedsel van alle Amsterdammers de stad in. Elk buurtje heeft zijn eigen lokale winkeltje of toko met een aanbod dat bij de buurt past. Vaak worden deze generatie op generatie doorgegeven als onderdeel van het sociale weefsel van de buurt. Ze zijn plaatsen van cultuur die het erfgoed van Amsterdam levend houden. De winkeltjes zijn tijdloos en hebben al vele ontwikkelingen in de stad meegemaakt…én overleefd. Wat verbindt kroepoek, gemberbier of stampot met elkaar? Voor BOEi maakte het Stratenmakerscollectief (Jesper Buursink en Fouad Lakbir) drie podcasts bij drie verschillende toko's.

Marco's groente

Aflevering 3 - Marco's groente en fruit

In de Baarsjes heb je één van de authentieke groente en fruitboeren die nog over is in Amsterdam. De ambacht en de kunst van het verkopen van kwalitatieve groente en fruit kun je eigenlijk alleen nog bij Marco vinden. Hij runt drie generaties later de winkel van zijn grootouders. Marco is opgegroeid in de centrale markthal en heeft heel veel herinneringen aan de plek waar zijn (groot)ouders handel bedreven. Hij vindt het jammer dat het nu anders moet en dat alles zo snel moet. Bij Marco mag je alles nog proeven en kan je ook gewoon terecht voor een gesprek.


Een productie van Stratenmakers Audiocollectief in opdracht van BOEi.

Artwork: JSP

OP DE HOOGTE BLIJVEN

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in Centrale Markthal? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief! Lees vooraf onze privacyverklaring.

MELD JE AAN

Recente verhalen

11-01-2023

Vanuit de Centrale Markt stroomt al generaties lang het voedsel van alle Amsterdammers de stad in...

11-01-2023

Vanuit de Centrale Markt stroomt al generaties lang het voedsel van alle Amsterdammers de stad in...

18-11-2022

Eind jaren 80 was Carla Boomkens een van de huurders van de Centrale Markthal in Amsterdam. Huurder...