Het Praathuis, de Haringkar andere horeca

De horeca op de centrale markt is een sociale factor van belang. Er waren al vanaf de jaren 30 verschillende koffietentjes en kantines waar je een bakkie troost kon halen, een broodje of een biertje en waar men elkaar ontmoette. Bij de haven van ‘Pier E’ zat Tante Ans, een forse, vriendelijke vrouw die een oude spoorwegwagon had omgebouwd tot koffiehuis. En bij de vismarkt zat ‘Tom Hotdog’, het tentje van Tom Mulder. En zo waren er wel meer.

Rik en Brenda Bommels in hun broodjeszaak

Binnen  in de Centrale Markthal zat in de westelijke gevel het Praathuis, de koffiehoek van Willem Hanepen waar iedereen uit die tijd wel herinneringen aan heeft. Het werd zo genoemd omdat de kooplieden op maandag hier bij elkaar kwamen om de week door te praten met een pilsje en een sigaartje erbij. Na de dood van Willem werd het praathuis overgenomen door Corry en Chris Kok. Zij hadden ook een kantine op de eerste verdieping aan de kant van de veiling.  Chris Kok maakte de beste gehaktballen van de markt, zo wordt gezegd.

Ook Marcanti, het gebouw aan de Jan van Galenstraat links van de poort, was oorspronkelijk de kantine voor de marktkooplieden. Het lokale kantoor van het Marktwezen zat in datzelfde gebouw aan de westzijde. Blijkbaar was het idee van de marktkantine in de praktijk niet rendabel, want in 1956 werd het al omgebouwd tot theater.

Een andere bekende horecaondernemer op de Centrale Markt was Joop Bommels, die met zijn haringkar als vanaf 1956 zijn ronde maakte door de hal. Een graag geziene verschijning. “Ik heb me heel wat verse haring gegeten. Dat hij met zijn kar rond ging,  was een slimme zet:  dan hoefden wij  onze kraam niet uit” , vertelde iemand.

Anno 2019 is de meeste horeca op het marktterrein verdwenen, maar ‘de haringkar’ van Bommels is er nog steeds. Niet meer in de vorm van de oude handkar, maar als de broodjeszaak van Brenda en Rik Bommels (zie foto) en sinds 1992 gevestigd op een vast plek recht vóór de centrale hal. Het is een belangrijke ontmoetingsplek op het Food Center waar je nog altijd het beste broodje haring kan krijgen in de wijde omtrek. Ook hun broodje filet American staat goed bekend. Volgens Frans Croese bestellen de kenners het daar altijd ‘met alles er op’.

 

Foto: Brenda en Rik Bommels druk aan het werk in ‘De Haringkar’.
Met dank aan Rik Bommels,  Frans Croese en Ronald Poelstra.
Tekst: Jobbe Wijnen

OP DE HOOGTE BLIJVEN

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in Centrale Markthal? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief! Lees vooraf onze privacyverklaring.

MELD JE AAN

Recente verhalen

11-06-2021

Het restaureren van de vensters van de Centrale Markthal is allesbehalve een standaard klus. Tijdens...

03-05-2021

Tijdens de Tweede Wereldoorlog voerden Duitse Nationaalsocialistische fascisten de grootste genocide...

09-04-2021

Dat de Centrale Markthal een prachtig monument is zal geen van de BOEi volgers ontgaan zijn. De...