BOEi start met bouwen aan grootste rijksmonument van Amsterdam

BOEi is officieel gestart met de bouw rond het grootste rijksmonument van Amsterdam: de Centrale Markthal uit 1934. De werkzaamheden zijn naar verwachting begin 2023 afgerond. De Centrale Markthal, lang een verborgen parel in de hoofdstad, heeft dan meteen een record in handen: op het dak wordt 2.500m2 aan zonnepanelen geplaatst die 400.000 kwh aan stroom leveren, het grootste energieleverende dak van Amsterdam

De Centrale Markthal aan de Jan van Galenstraat is met een vloeroppervlakte van ca. 6.000 m2 lange tijd de grootste overdekte markthal van Europa geweest: de marktvloer beslaat een ruim voetbalveld. Uiteindelijk zal in de Centrale Markthal een verzamelplek ontstaan voor culinair, creatief en circulair Amsterdam.

De start bouw: Arno Boon (BOEi) en Susan Lammers (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Arno Boon, directeur BOEi: “BOEi behoudt erfgoed en de verhalen voor de samenleving, en vindt het belangrijk die samenleving te betrekken bij de invulling van het erfgoed. Al tijdens de bouw willen we de Centrale Markthal samen met de Amsterdammers programmeren, waarbij ruimte is voor bijvoorbeeld een buurtrestaurant waar omwonenden voor elkaar koken.  Straks moet hier een plek ontstaan waar iedereen zich thuis kan voelen.” 

Susan Lammers, directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: “BOEi heeft als eigenaar van het pand niet alleen subsidie gekregen voor de restauratie, maar ook voor de verbetering van de toegankelijkheid en de verduurzaming van het pand. Het is voor het eerst dat we als Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ook verduurzaming en de betere toegankelijkheid van rijksmonumenten subsidiëren.”

Wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid): “De Centrale Markthal is een bijzondere plek in Amsterdam met een rijke historie. Toch is de plek lange tijd voor Amsterdammers gesloten geweest. Ik ben blij dat na de restauratie de markthal voor alle Amsterdammers toegankelijk is en een verbindende schakel wordt tussen het Food Center aan de ene kant, en de nieuwe woningen in het Marktkwartier aan de andere kant. Dat het monumentale gebouw daarbij ook nog eens het grootste energieleverende dak van Amsterdam krijgt, kan ik alleen maar toejuichen. Amsterdam wil namelijk geen dak onbenut laten voor de opwek van schone energie.”

De restauratie wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam, de Rijksoverheid en de BankGiro Loterij en uitgevoerd door B2 Restauratie, Van Milt Restaurateurs en De Boer & De Groot.

OP DE HOOGTE BLIJVEN

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in Centrale Markthal? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief! Lees vooraf onze privacyverklaring.

MELD JE AAN

Laatste nieuws

20-06-2022

De jeugd heeft de toekomst en daar helpen we graag een handje aan mee door mee te werken aan de Open...

24-05-2022

Donderdagavond 19 mei maakte Arcam in de Centrale Markthal de winnaars bekend van de vijftiende...

09-05-2022

In het teken van duurzaamheid en hergebruik van oude materialen zijn zo’n 250 deuren uit het...