Duurzaam verwarmen; wat is er mogelijk?

Hoe kunnen we de Centrale Markthal in Amsterdam zo duurzaam mogelijk verwarmen? Een gebouw met een enorm oppervlak en veel glas, waar het ’s winters koud is en zomers warm.

Centrale Markthal

Om een antwoord op die vraag te vinden, worden verschillende soorten verwarming uitgetest. Een daarvan is plafondverwarming, een systeem, bestaande uit ‘polypropyleen capillaire klimaatmatten’. De matten zouden een korte reactiesnelheid en een hoog gebruikerscomfort moeten hebben, bovendien zijn ze 100% recyclebaar. Doordat het water met een warmtepomp wordt verwarmd én gekoeld, is het ook nog eens energiebesparend.

De overdracht van verwarmings- en koelenergie op de mensen in de ruimte vindt voornamelijk plaats via straling; dat sluit weer aan bij de natuurlijke omstandigheden in de warmtehuishouding van het menselijke lichaam. Nog een pluspunt is dat er geen sprake is van tocht en stofcirculatie.

De test moet uitwijzen of plafondverwarming voor voldoende comfort zorgt, maar ook wat het stroomverbruik is. Wordt vervolgd!

 

 

OP DE HOOGTE BLIJVEN

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in Centrale Markthal? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief! Lees vooraf onze privacyverklaring.

MELD JE AAN

Laatste nieuws

27-09-2022

In de Centrale Markthal zit een prachtige stalen erker die door corrosie zwaar was aangetast...

16-09-2022

Open Monumentendag was een groot succes! Ruim 600 geïnteresseerden brachten een bezoek aan de...

26-08-2022

Op zondag 11 september is de Centrale Markthal open voor het publiek! Die dag worden rondleidingen...