Markthal weer helemaal bij de tijd

Stonden de klokken in de Centrale Markthal al jaren stil, sinds deze maand werken ze weer, en op tijd! Het oude uurwerk dat in de klokken zat, vergde veel onderhoud. En om de wijzers te verzetten, moest een medewerker in een bakje omhoog om dat handmatig te doen, een klusje op grote hoogte. Er zijn in de hal twee van dit soort klokken te vinden, tegenover elkaar in de noordelijke en zuidelijke gevel.

Klokken teruggeplaatst

Klokkenexpert Koninklijke Eijsbouts heeft het mechaniek aan de binnenkant van de uurwerken vervangen, zodat ze nu GPS gestuurd werken. Er werd een gaatje door een voeg door de gevel gemaakt, waardoor nu een kleine antenne naar buiten steekt. Daarmee maakt de klok draadloos contact met het systeem dat ze op de juist tijd zet. Daardoor lopen beide klokken nu ook precies gelijk. Aan het uiterlijk van de gerestaureerde klokken is niets veranderd. Dat wil zeggen, de aluminium wijzers zijn schoongemaakt waardoor ze nu helder afsteken tegen de achtergrond, zoals het ooit bedoeld was. De urenstreepjes zijn nog niet schoongemaakt, maar er wordt overwogen dat nu wel te doen, om het contrast met de wijzers te verkleinen.

Zie ook: https://www.centralemarkthal.nl/nieuws/juiste-tijd

OP DE HOOGTE BLIJVEN

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in Centrale Markthal? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief! Lees vooraf onze privacyverklaring.

MELD JE AAN

Laatste nieuws

02-09-2021

Op zondag 12 september is de Centrale Markthal open voor het publiek! Die dag worden rondleidingen...

11-05-2021

De steigers van de Centrale Markthal worden opgesierd met een groot bouwdoek. De bananentrossen op...

15-07-2021

BOEi heeft opdracht gegeven voor de restauratie voor de klokken die in Centrale Markthal hangen...