Start restauratie Centrale Markthal

De oplettende voorbijganger heeft het misschien al gezien: de Centrale Markthal staat sinds kort gedeeltelijk in de steigers. Achter die steigers is BOEi, eigenaar van de Centrale Markthal, gestart met de restauratie.

De Centrale Markthal uit 1934 was ooit de grootst overdekte markthal van Europa. Nu, na vele jaren trouwe dienst, is dit robuuste rijksmonument toe aan onderhoud. De restauratie is bedoeld om achterstallig onderhoud en aantastingen van het monument weg te werken en structurele problemen te verhelpen. Hiermee gaat het imposante gebouw een nieuwe levensfase tegemoet als verzamelplek voor creatief, culinair en circulair Amsterdam.

Centrale Markthal in de steigers

Wat gaat er gebeuren? Het beton-, metsel-, staal- en schilderwerk worden met grote precisie nagelopen. Eerst zijn de noord- en westgevel aan de beurt, daarna de oost- en zuidgevel. Dit doen we samen met een team van restauratiespecialisten en ambachtslieden. Zo is Van Milt restaurateurs, onderdeel van Takkenkamp Groep, verantwoordelijk voor het beton- en metselwerk. De Boer & De Groot uit Harlingen verzorgen de restauratie van de stalen vensters. Dejo Steigers zijn verantwoordelijk voor, je raadt het al, de steigers. B2 Restauratie, onderdeel van KBK Bouwgroep,  overziet nauwlettend het gehele proces. De restauratie duurt circa twee jaar.

De restauratie van zo’n groot rijksmonument is niet zomaar een restauratie, het vergt bijzondere kennis en kunde. Kennis en kunde die alleen echte ambachtslieden bezitten. BOEi zet zich om deze bijzondere ambachten in het zonnetje te zetten. Zij zijn immers onmisbaar voor het voortbestaan van de 61.822 rijksmonumenten die Nederland rijk is. Daarom zijn per januari 2021 de restauratiewerkzaamheden van de Centrale Markthal van dichtbij te volgen via deze website. Hoe gaan we om met de bijna honderd jaar oude materialen, welke ambachten komen zoal kijken bij dit proces, en voor welke verassingen komen we te staan? Hou de website in de gaten!

Op 28 januari 2021 zal het officiële startsein gegeven worden voor de restauratie. 

De restauratie wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam, Stichting Vrienden van BOEi, Provincie Noord-Holland, de BankGiro Loterij, Marktkwartier West en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
 

OP DE HOOGTE BLIJVEN

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in Centrale Markthal? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief! Lees vooraf onze privacyverklaring.

MELD JE AAN

Laatste nieuws

02-09-2021

Op zondag 12 september is de Centrale Markthal open voor het publiek! Die dag worden rondleidingen...

16-07-2021

Stonden de klokken in de Centrale Markthal al jaren stil, sinds deze maand werken ze weer, en op...

11-05-2021

De steigers van de Centrale Markthal worden opgesierd met een groot bouwdoek. De bananentrossen op...