Over BOEi


BOEi is een maatschappelijke onderneming gericht op herbestemming van industrieel, agrarisch en religieus erfgoed. De organisatie, voluit de Nationale Maatschappij tot Restaureren & Herbestemmen van Cultureel Erfgoed, richt zich op het ontsluiten van Nederlands erfgoed voor burgers en het ontsluiten en doorgeven van haar verhalen aan navolgende generaties in Nederland. Restauratie en herbestemming gebeurt met veel oog voor authenticiteit, duurzaamheid, kwaliteit en innovatie.

BOEi deed in 2010 mee aan de prijsvraag die de gemeente Amsterdam uitschreef voor de herstructurering van het Food Center, samen met ontwikkelaars Ballast Nedam en VolkerWessels. De combinatie ‘ Het Martkwartier’ won in 2014 en is verantwoordelijk voor de gehele herstructurering van het FCA. Op 11 mei 2016 verwierf BOEi de Centrale Markthal in Amsterdam op basis van erfpacht. Voordat de herbestemming van de Centrale Markthal kan starten, zal eerst een grootschalige cascorenovatie van het rijksmonument plaatsvinden (vanaf begin 2020).

Zie de website van BOEi voor meer informatie.  

 

Centrale

De Centrale Markthal (1934)

Met de bouw van een groot marktterrein in het westen van Amsterdam wilde het stadsbestuur de voedselhandel centraliseren en reguleren. Het was één van de initiatieven van sociaal democratische wethouders Floor Wibaut en Salomon de Miranda om Amsterdam socialer en leefbaarder te maken. De Centrale Markthal in Amsterdam werd in 1932-1934 gebouwd als vervanging van de groente- en fruitmarkt in de Marnixstraat. Architect was Nicolaas Lansdorp (1885-1968), toenmalig hoofdarchitect bij de dienst Gebouwen van Publieke Werken in Amsterdam. 

 

Centrale Markthal

OP DE HOOGTE BLIJVEN

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen bij de Centrale Markthal en de andere projecten van BOEi? Meld je hier aan en blijf op de hoogte! Lees ook de privacyverklaring.

MELD JE AAN